Wat houdt HTTL en STTL in? Een verslag..

Het is nu alweer 3 weken geleden sinds ik de Kibbutz ”Beth El” heb verlaten. Dit is een samenvatting van het report dat ik heb gemaakt:

Structuur: De kibbutz bestaat in totaal tussen de 900-1100 mensen, en een aantal gebouwen, o.a Ouderenverblijf, Kinderopvang, School, Guesthouse etc. Ook zijn er fabrieken waar Beth El deel van uitmaakt. 

Er is een klein deel Canadezen overgekomen uit communities in Canada, en voor het grootste gedeelte zijn zij Duits, er zijn ook een paar geboren in Israel. Het is interesant dat veel van de mensen Engels, Hebreeuws en Duits praten. En ook geen moeite hebben over te schakelen. De algemene taal die wordt gebruikt is Duits.

Bij het concept Kibbutz denk ik al gauw aan een paar gebouwen en huisjes bij elkaar met een omheining.. Beth El is verspreid voor het grootste gedeelteover het noorden verdeeld, bestaande uit verschillende groepen. 

Programma(s): Als HTTL-er (Hand(s) To The Land) krijg je een dag om elkaar te leren kennen voordat je verschillende tours gaat maken met anderen, dit is verschillend voor iedere groep, Je komt op sommige specefieke plekken in het Land(Bijv. De Karmel, Jerusalem, De Negev .etc ), en daardoor krijg je in 3 weken heel wat kennis over het Land Israel. Het is een druk schema zodat je zoveel mogelijk kan zien en weten in een korte tijd, er zijn korte tussen-pauzes van een paar uur, soms om ook even wat op jezelf te doen.Verder zal je de Kibbutz leren kennen en verschillende mensen zullen je uitnodigen.

Als een STTL-er (Servant(s) To The Land) wordt je ingezet als een vrijwilliger, Afhankelijk van je specifieke beroep of ambacht, en werk dat er is, kun je ook daarin helpen op de kibbutz. Over het algemeen worden meesten STTL ingezet op de boederij, daar help je met oogsten, zaaien, en algemene verzorging van planten (bijv, Tomaten en komkommers) . Er word daarnaast soms hulp in de keuken opgeroepen, en verder wanneer daar werk voor is, kun je eveneens helpen met schilderen. Werktijd van zondag tot en met donderdag van circa: 7:30- 1:30 (1,5 uur lunch/pauze). In mijn geval werd ik aangeboden op een kleine vrachtauto als helper die voedsel rondbracht en afleverden te werken (WT circa: 7:20-17:00, ook weer vanaf zondag tot en met donderdag),en hiernaast ook schoon te maken in de Fabriek. 

Info:

In ruil voor je werk als STTL krijg je zakgeld en ook ben je van alles voorzien( kost en inwoning). Je verblijft in een gasthuis dat net een paar jaar nieuw is, dat ziet er uit alsof je in een hotel zit. De kibbutz is christelijk, Het is een mix van verschillende stromingen en er schijnen wat dingen te veranderen nu en dan. Je kan niet deelnemen aan het programma als je de Verlosser niet erkent. 

Er is zeker de mogelijkheid om in contact te blijven met familie thuis via de wifi.

Zikron Yaacov, waar de kibbutz zich bevindt is een historische plek en een heel leuk gezellig dorpje , dat een Italiaanse sfeer uitstraalt. Er zijn verschillende artistieke atributen en gallerijen te bezoeken, ook is er zelfs een Escaperoom spel, en veel leuke parkjes. Daarnaast zit je ongeveer op 10-15 minuten afstand met de bus van Haifa. Er genoeg winkels om even te kunnen shoppen. Onderaan Zichron Yaacov staat een grote supermarkt keten(Mall) Zichron Yaacov.————————————————————————————————— Yahnathan

https://yahnathansblog.wordpress.com/2017/02/04/a-short-report-about-beth-el-kibbutz/

 


Een gedachte over “Wat houdt HTTL en STTL in? Een verslag..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s