Shofar, fakkel en een aarden vat

Shalom Fellow Israelite,

Toen ik erover nadacht wat ik behalve “Gelukkige Chanoeka” tegen jullie allemaal moest zeggen, kwam een ​​van Israëls richters bij me op. Het was Gideon. Maar wat heeft Gideon met Chanoeka te maken? Terwijl mijn gedachten door het verhaal gingen van hoe deze ‘dappere krijger’ slechts een klein overblijfsel van zijn dienstplichtige soldaten koos om de massale geallieerde legers van Midian, Amalek en de zonen van het Oosten te verslaan (Rechters 7:12), vielen mij de ‘fakkels’ op die hij gebruikte. Interessant genoeg waren het de Midianieten die Jozef meer dan vierhonderd jaar eerder verkochten aan een Egyptische officier, kapitein van de wacht. Nu was het Gideon, van de stam Manasse (die de zoon van Jozef was), die YHVH gebruikte om Israël te verlossen van de dreiging van vernietiging. Het is werkelijk verbazingwekkend hoe de Almachtige 300 mannen in staat stelde hun potentiële aanvallers te verslaan!

Net zoals het was in het verhaal van Jozef, in wiens leven dromen een grote rol speelden, zo ook nu; het was een droom die Gideon de bevestiging gaf die hij nodig had om hem te verzekeren dat hij het ‘juiste’ deed (Rechters 7: 13-14). Dus met slechts een sjofar, een fakkel en een aarden vat in de handen van elk van de 300 soldaten, vernietigde de vijand zichzelf.

Yeshua, het Licht der lichten en de aanvoerder van Zijn leger, zond aarden vaten uit, met het licht en vuur van de Heilige Geest binnenin, om de sjofar van Elohim te blazen, om Zijn vijanden te verstrooien en te verslaan. Maar om de vurige fakkels te laten vrijkomen, moeten de kleivaten worden gebroken.

Laten we in onze Chanoeka-viering het verhaal opnemen van Gideon, van de weinigen die de velen overwinnen, zoals de Makkabeeën in hun tijd, en zoals ook wij in onze tijd  geroepen zijn.

Hag Chanukah Same’ach,

Ephraim en Rimona

Bijbelteksten voor het aansteken van elke Chanoekakaars: https://etzbneyosef.blogspot.com/2020/12/scriptures-for-lighting-chanukah-candles.html

Hebreeuwse inzichten in Parashat Va’yeshev Engels https://weeklyparashahebrewinsights.blogspot.com/2020/12/hebrew-insights-into-parashat-vayeshev.html Hebreeuws https://uruhaeevrim.blogspot.com/2020/12/blog-post.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s