Heart to mind

Het is niet ongebruikelijk dat velen in de gelovige gemeenschap worstelen met gedachten (en vaak met acties die volgen) die niet overeenstemmen met het nieuwe leven in de Messias.

We hebben gestreden en gewerkt, misschien zelfs jarenlang, om ons denken te vernieuwen, zoals Paulus ons in Romeinen 12:2 opdraagt: “…word niet gelijkvormig aan deze wereld, maar verander door de vernieuwing van uw denken, opdat u wat de wil van YHVH is, dat wat goed en acceptabel en perfect is”.

Het Griekse woord voor “getransformeerd” is metamorphoō, waarvan de klank doet denken aan de term die in de wetenschap wordt gebruikt om de transformatie te beschrijven van een rups in een vlinder terwijl hij zich in een cocon bevindt. Maar wat onze transformatie/vernieuwing (van de geest) betreft, zou ik de vraag willen stellen met betrekking tot ons vermogen om daadwerkelijk zo’n verandering door onze eigen inspanningen te maken. Als de Schepper dit moeiteloze overgangsvermogen al in het leven van de rups heeft geplaatst, zou dat dan niet hetzelfde zijn voor ons? Dat wil zeggen, hebben we niet een aangeboren mogelijkheid gekregen om dit te laten gebeuren? Maar aan de andere kant ben ik er zeker van dat de apostel het bovenstaande niet zou hebben gezegd als we niet direct bij het proces betrokken zouden zijn.

Dus wat is het geheim, het mysterie achter de metamorfose?

Hoe kunnen we echt vernieuwd worden in onze geest, vooral omdat onze gedachten verbonden zijn met de toestand van ons hart? Van Yeshua leren we wat er werkelijk in het hart leeft: “Want van binnenuit, uit het hart van de mens, komen kwade gedachten, hoererij, diefstal, moord, overspel, daden van begeerte en slechtheid voort, evenals bedrog, zinnelijkheid, afgunst laster, hoogmoed en dwaasheid. Al deze kwade dingen komen van binnenuit en verontreinigen de mens” (Marcus 7:21-23).

Het voor de hand liggende antwoord op de vraag om de geest te vernieuwen, is eerst de toestand van het hart te ontdekken. Als het hart zich in de hierboven beschreven toestand bevindt, zal de geest duidelijk verontreinigd zijn en zullen er kwade gedachten uit onze mond komen in de vorm van woorden (en mogelijk ook daden). “Want wat het hart vervult, spreekt de mond” (Matteüs 12:34), waarmee het veranderingsproces wordt voorkomen of belemmerd. Het goede nieuws is dat YHVH ons door het Nieuwe Verbond een nieuw hart of vernieuwd hart geeft. In Psalm 51:10 roept David uit tot YHVH: “Schep in mij een rein hart, o Elohim, en vernieuw een standvastige geest in mij”. Hoewel er zelfs met de verandering van het hart nog steeds een conflict zal zijn met spirituele overheden en machten samen met het vlees, wat de voortgang van de geestvernieuwing belemmert.

Verder lezen?

https://etzbneyosef.blogspot.com/2022/12/heart-to-mind.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s