Sukkot in de lage landen

De opgang naar Sukkot dit jaar was na de ingetogen Yom haKippurim er een van groeiende vreugde. Daags na haKippurim/Verzoeningendag kwam een bevriende familie een weekje logeren en maakte het gebeuren op lokatie met ons mee. Het was een weerzien met de andere leden van de familie en meer dan waard.

Op locatie

Op de avond van de eerste hoge shabbat van Sukkot hadden we een barbeque in familie setting. Die opstelling zette direct een ontspannen sfeer. We hadden aangegeven dat wanneer er zouden blijven slapen, wij op de dag van de hoge shabbat, zowel stil zouden gaan staan welke rol Yeshua aan de hand van bijbelgedeelten in de Sukkot heeft, Daarnaast zouden we symbolisch een kleine loofhut bouwen met gesnoeide takken/bladeren.

Er bleef familie slapen en er kwam familie op de dag. Na de inloop lazen we ondermeer Hebreeën 9, Amos 9 en de volgende teksten naar aanleiding van de gedachte dat Hij, Yeshua, het middelpunt is in de feesten, geboden en onze levensstijl:

Yeshua in het midden van ons

Luk_22:27  Want wie is meerder, die aanzit, of die dient? Is het niet die aanzit? Maar Ik ben in het midden van u, als een die dient.

Mat_18:20  Want waar twee of drie vergaderd zijn in Mijn Naam, daar ben Ik in het midden van hen.

Luk_24:36  En als zij van deze dingen spraken, stond Jezus Zelf in het midden van hen,en zeide tot hen: Vrede zij ulieden!

Heb_2:12  Zeggende: Ik zal Uw naam Mijn broederen verkondigen; in het midden der Gemeente zal Ik U lofzingen.
Rev_1:13  En in het midden van de zeven kandelaren Een, den Zoon des mensen gelijk zijnde,bekleed met een lang kleed tot de voeten, en omgord aan de borsten met een gouden gordel;

Wij worden in navolging van Yeshua in het midden gezet:

Php_2:15  Opdat gij moogt onberispelijk en oprecht zijn, kinderen Gods zijnde, onstraffelijk in het midden van een krom en verdraaid geslacht, onder welke gij schijnt als lichten in de wereld;

Ook deze hoge shabbat was het een vreugde. We hadden voor de Sukkotweek in het eerste gedeelte tesamen enkele leuke activiteiten bedacht, waaronder karten, bowlen en later lasergamen.

Sukka in Drenthe

Op woensdag,de derde dag van Sukkot waren we te gast in een Drentse sukka. Samen eten heeft gewoon wat en zeker tijdens dit feest. De gasten waren divers en zo ook de gesprekken levendig en plezierig.

In Rheeze

Op vrijdag werden we verwacht in Rheeze.,alwaar twee echtparen een Sukkotweekend hadden opgezet. Wij gingen met onze camperbus en de meeste anderen in huisjes,chalets, stacaravans of safaritenten. We begrepen dat er veertig gezinnen hadden aangemeld exclusief daggasten.

Het Sameach gebeuren  had met name de jonge kinderen en tieners op het oog en zo was ook meerendeels het programma.

Er was een korte studie die voor kinderen te begrijpen was, liederen die meegezongen konden worden, workshops, sport en spel, shared dinner, vuurkorf op het terras op de zaterdagavond en een gezamelijke lunch als afsluiting op de zondag

Spontaan opperden een paar om informeel zowel de lunch op de wekelijkse shabbat alswel het avondeten op de zondagavond op het veld voor de safaritenten samen te doen en dat was erg geslaagd. Men nam zoveel mogelijk zelf alles mee en zette het op de tafels om vrij te delen.

Gedurende het weekend hadden we spontane gesprekken over wie wij zijn en waarvoor Yeshua kwam. Voorafgaand hadden we op advies van een derde persoon een artikel afgedrukt om dat zonodig mee te geven.

We vernamen ook dat er mensen op het park verbleven die voor het eerst vernamen van Sukkot, zowel anderen als wij konden delen hoe wij op dit pad gekomen waren…Er was gehoor en daarin zien we dat Abba YHVH bouwt aan Zijn huis.

In Mussel

Maandag gingen we op huis aan om de volgende dag te gast te zijn bij de Messiaanse gemeente Mussel, die als huisgroep waren begonnen. Velen van hen waren ook in Rheeze geweest en het leek ons leuk met hen de afsluiting te doen en onze logé met hen kennis te laten maken.

Ook daar was het levendig en vreugdevol.

We kunnen terugzien op een Sukkot die weg had van een reünie, waarin we zowel dichtbijvrienden ontmoetten als nieuwe contacten opdeden.

Vaders werk gaat voort.

Alle eer aan Hem!

Een gedachte over “Sukkot in de lage landen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s