Geestelijk Israel

Er heeft zich de afgelopen 50 jaar een prachtig fenomeen voorgedaan. De Geest van Elohim heeft de gelovige mensen in de christelijke wereld vervuld en sommigen ook naar de Thora van Mozes en de profeten gewend. Deze mensen zijn geroepen om een ​​geestelijk getuige, een getuigenis, van de gerechtigheid van Elohim te zijn.

Toch, terwijl velen van hen tegelijkertijd de titel “Geestelijk Israël” zouden claimen, komen ze op een subtiele manier in de vervangingstheologie terecht. In Jeremia 31 voegde YHVH een “nieuw” of “hernieuwd” verbond toe, beloofd aan het zaad van de voorvaderen van Israël en Juda: “Ik zal een nieuw verbond sluiten met het huis van Israël / Jozef en het huis van Juda” (vers 31) . De inhoud van deze belofte omvatte het schrijven van de Torah in hun hart, wat betekent dat ze bekrachtigd zouden worden door YHVH’s Geest om in staat te zijn om de gerechtigheid van Torah te houden, aangezien ze al bewezen hadden dat ze dit niet alleen konden doen, of, omgekeerd, hebben ervoor gekozen om het volledig te negeren.

In Ezechiël 36 wordt aanvullende informatie over dit verbond van vergeving en verwijdering van zonden toegevoegd: Ik zal je een nieuw hart geven en een nieuwe geest in je binnenste geven; ik zal het hart van steen uit je vlees nemen en je een hart van vlees. Ik zal Mijn Geest in je leggen en je doen wandelen in Mijn inzettingen, en je zult Mijn oordelen houden en ze doen(Ezechiël 36: 26-27).

Velen die deze overgang door het nieuwe verbond hebben meegemaakt, claimen de titel “Geestelijk Israël”. Tegelijkertijd belijden ze dat ze niet “voelen” dat ze van het natuurlijke zaad zijn van de voorvaderen Abraham, Isaak en Jacob / Israël.

Het niet zien van de relatie tussen het zaadje en wat uit dat zaadje voortkomt, vormt het toneel om het te vervangen door een ander zaadje. Paulus behandelt deze identiteitskwestie: “Dwaze, wat je zaait, wordt niet levend gemaakt tenzij het sterft. En wat u zaait, zaait u niet dat lichaam dat zal zijn, maar slechts graan – misschien tarwe of een ander graan. Maar Elohim geeft het een lichaam zoals Hij wil, en aan elk zaadje zijn eigen lichaam ”(1 Korintiërs 15: 36-38).

Om deze tweedeling tussen “natuurlijk” Israël en “geestelijk” Israël te begrijpen, moeten we enkele zeer belangrijke principes uit de Schrift onderzoeken die niet kunnen worden genegeerd. Laten we eerst eens kijken naar de “tarwe / onkruid” gelijkenis van Yeshua, terwijl we de bovenstaande (1 Korinthiërs) geschriften in gedachten houden. In Mattheüs 13:24 deelt Yeshua een mysterie over het “koninkrijk van Elohim”, Hij vertelt over een boer die een goed zaadje in zijn akker zaait, en dan komt er een vijand en zaait nog een zaadje. Deze boer volgde in feite een Torah-bevel om slechts één soort zaad in een veld te zaaien. “U zult uw akker niet met gemengd zaad bezaaien” (Leviticus 19:19). Zoals we weten, is YHVH rechtvaardig en rechtvaardig in al Zijn wegen en zou Hij Zijn eigen Torah-wetten niet overtreden. Dus koos Hij ervoor om het zaad van Abraham en Israël in het veld van deze aarde te zaaien totdat het een zekere volheid bereikt. Maar tenzij een zaadje in de grond valt en sterft, blijft het werkelijke leven van dat zaadje verborgen. De Bijbel vertelt ons dat vlees en bloed, dat wil zeggen het natuurlijke deel van het zaad, het koninkrijk van Elohim niet kunnen beërven (1 Korintiërs 15:50). Maar als dat natuurlijke zaadje wordt geplant, zal het een levendige spirituele entiteit doen ontstaan, die dan het koninkrijk kan beërven of ontvangen. Paulus vervolgt in 1 Korintiërs 15 om dit proces uit te leggen: “Er wordt een natuurlijk lichaam gezaaid, er wordt een geestelijk lichaam opgewekt. Er is een natuurlijk lichaam en er is een geestelijk lichaam …

Het geestelijke is echter niet eerst, maar het natuurlijke en daarna het geestelijke ”(1 Korintiërs 15:44, 46). Ja, het geestelijk leven is verborgen in het zaad, maar wanneer het ontspruit (tot nieuwheid van leven) verandert zijn oorspronkelijke identiteit niet. Een tarwezaad is nog steeds een tarwe met een geestelijke kiem. Wanneer de kiem in het zaad wordt begraven en bewaterd, zal hij ontkiemen en een tarweplant worden, en later zijn vrucht dragen naar zijn soort. Dus hoe kan het zaad van het natuurlijke Israël iets anders worden dan “geestelijk Israël”? Yeshua wijst erop in de gelijkenis van de tarwe en het onkruid, dat: “Het veld is de wereld, het goede zaad zijn de zonen van het koninkrijk, maar het onkruid zijn de zonen van de goddeloze” (Mattheüs 13:38).

Het is duidelijk dat men het volgende jaar een probleem zou hebben om het onkruid samen met de tarwe te oogsten. De boer zou twee zaden in hetzelfde veld zaaien in strijd met het Torah-gebod, en erger nog, de vijand zou niet binnen hoeven te komen om onkruid te zaaien zoals de boer het zelf zou hebben gedaan.

https://etzbneyosef.blogspot.com/2021/05/spiritual-israel.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s