Scott Nickerson: De reis van de bruid in Shavuot

 “Sjavoeot ervaren. Hier komt Sjavoeot! Ben je opgewonden? Ben je klaar voor een ontmoeting met de Levende God van het universum? Ik herinner me mijn eerste Sjavoeot in 1997, en het was toevallig een heel grote bijeenkomst die joden en christenen bijeenriep om dit festival te aanbidden en te vieren. Het was een van de allereerste dergelijke bijeenkomsten in de natie. Ik wist er niets van, maar ik wist dat ik een afspraak had om daar te zijn. En het was explosief!

Ik had nog nooit zo het gewicht van Gods heerlijkheid ervaren en het was alsof de hemelen zich hadden geopend zodat de Geest van God op Zijn volk kon neerdalen zoals bij de inwijding van de Tempel.

Ik had niet geweten dat zo’n aanbidding bestond. Ik dacht onmiddellijk aan Paulus ‘woorden in Romeinen 11:15 “Want aangezien hun afwijzing betekende dat God redding aanbood aan de rest van de wereld, wat zal hun aanvaarding dan anders zijn dan leven uit de dood?” Het voelde alsof de samenhorigheid van Yehudah en Josef iets nieuws voortbracht, als een exponentieel grotere ervaring van de Geest van de Levende God. Het was als leven uit de dood.

Toen herinnerde ik me het gebed van Yeshua in Johannes 17:21: “Ik bid dat ze allemaal één zullen zijn, net zoals jij en ik één zijn – zoals jij in mij bent, Vader, en ik in jou. En mogen ze in ons zijn, zodat de wereld zal geloven dat je me hebt gestuurd. ” Wanneer er een ultieme aanbidding is, is er een ultiem gevoel van eenheid aanwezig.

Ware eenheid

Sjavoeot geeft zich over aan een vernieuwing van de eenheid van doel. Zijn roeping is om op Yeshua gefocust te zijn terwijl je Zijn Torah met nederigheid naleeft, toegeeft aan de Ruach en een onverdeeld hart heeft. En ook het besef dat we tot een apart volk behoren, een aparte natie, niet zoals de andere naties. Wij zijn Israël; geïmplanteerd en geënt in een natie in een verbond met de God van Israël. We maken geen deel uit van een religieus hiërarchisch systeem dat een vervalsing biedt in de richting van een oecumenische eenheid. Deze valse oproep tot eenheid laat eenvoudigweg de context achterwege. Het Jozefverhaal toont de eenheid van broeders om het volk van Jahweh en een enkele geroepen natie te behouden die het orakel zal zijn voor Zijn koninkrijk op aarde. Een valse eenheid bouwt een toren van Babel om het evangelie te onderdrukken, toe te voegen aan de woorden van Jahweh, de waarheid van Zijn Koninkrijk totaal te verdraaien en godvruchtige mensen te vernietigen in het proces. Deze valse eenheid wordt beheerst door de geest van antimessiah. De instructie van Jahweh aan Israël was om deze oecumenische geest koste wat het kost te vermijden. Het wordt de geest van vermenging genoemd. Torah zegt veel over vermenging en scheiding. Jozua 23: 6-8 zegt: “Wees daarom zeer sterk om alles wat in het boek van de wet van Mozes staat te houden en te doen, en wend er niet van af naar rechts noch naar links, opdat u zich niet mengt met deze naties die onder jullie overblijven of noem de namen van hun goden of zweer bij hen of dien hen of buig je voor hen, maar je zult je aan de HERE, je God, vastklampen zoals je tot op de dag van vandaag hebt gedaan ”.

De TORAH MAAKT ONDERSCHEIDINGEN … d.w.z. scheidt dingen. Licht donker. Dag nacht. Reinig-onrein. Heilig-profaan. Shabbat-andere dagen. Voedsel, geen eten voor ons. Israël – de naties. Deze valse geest van antimessiah wil alles met elkaar vermengen en mensen bespotten die vasthouden aan de waarheid van afgescheidenheid. Het resultaat is een gruwel en een vernietigende invloed in onze wereld. Het geeft geen hoop, geen vrede, geen liefde, geen betekenis voor de mensheid, alleen leegte, armoede van Geest, controle en onderdrukking, en uiteindelijk de dood. Dit soort geest is NIET van de Elohim van Israël, die zegt dat mijn WOORD leven is voor de geest-mens en voeding voor je ziel.

Inzichten van de Omer

Velen van ons tellen trouw de 49 dagen van de Omer, maar we onderzoeken niet vaak wat het betekent. Gedurende deze tijd, nadat hij Egypte had verlaten, begon God dagelijks manna te verstrekken aan de Israëlieten om in hun levensonderhoud te voorzien. Zit hier iets in dat de mensen zou kunnen voorbereiden op Sjavoeot? Misschien zijn het de instructies (Thora) voor hoe het manna te ontvangen, wanneer het moet worden gegeten, en de dubbele portie op vrijdag en niets op Sjabbat die Israël een idee geven van de protocollen van het Koninkrijk.

Door de Omer te tellen, herinneren we ons eraan dat God voor dit “brood uit de hemel” zorgde tijdens onze reis weg van Egypte en weg van de harde behandelingen van Farao. God liet hen en ons zien dat door een overvloed van “precies de juiste hoeveelheid” voedsel, Zijn wetten vrijgevig en NIET zwaar zijn en ons ertoe zouden brengen te verlangen een liefdevolle Vader-Koning te gehoorzamen die naar de behoeften van zijn kinderen zou luisteren en hen rust zou geven. dag, Sjabbat, hadden ze nooit in Egypte. Deze “manna-wetten” zijn toevallig ook bijna zelfregulerend. Als ze teveel of te weinig voor zichzelf probeerden te verzamelen, zouden ze allemaal hetzelfde bedrag krijgen, één omer per persoon per dag. Als ze het voor de volgende dag probeerden te hamsteren, werd het oneetbaar, behalve op Sjabbat. Ze konden er geen verzamelen op Sjabbat, ook al hadden ze dat gewild, want er viel die dag niets. Je kunt zeker zien dat het idee van Shabbat steeds belangrijker werd voor de pas verloste Israëlieten.

Het vuur van zijn woord

Ik had een idee om in de Schriften over vuur te kijken. En zoals zo vaak, stelde ik mezelf veel vragen en las ik gedeelten uit de Schrift die ik zelden heb gelezen. En met betrekking tot Sjavoeot, is vuur een thema dat het overgeleverde WOORD van Jahweh begeleidt, toch? Zowel gesproken als geschreven. We hebben de tien woorden die aan Israël zijn gegeven vanaf de berg van vuur, rook en donder; een angstaanjagende ervaring voor de kinderen van Israël die niet gewend waren de stem van de godheid te horen. Nu is er echt een STEM voor altijd. Interessant genoeg hebben we de Tien Woorden voor het eerst aan Israël bezorgd, NIET op stenen tafelen, maar echt persoonlijk door de zeer hoorbare stem van de HEER. Maar… daarna… staan ​​ze erop de Torah door Mozes te krijgen en niet door de stem, maar geschreven op stenen tafelen. Dan hebben we in Handelingen 2 de tongen van vuur die verschijnen op de hoofden van gelovigen die zich in de tempel hebben verzameld voor een van de meest verbazingwekkende verslagen van de beweging van de Ruach die ooit is opgetekend of waarvan ooit in de geschiedenis is gehoord. Yeshua zei in Johannes 6:45: “Het is geschreven door de profeten:” Ze zullen allemaal door God Zelf onderwezen worden “, wat uit Jesaja 54:13 komt. Job 19:25 zegt: “Want ik weet dat mijn Verlosser leeft, en ten slotte zal Hij op aarde staan”. Het was altijd Gods verlangen om bij Zijn volk te wonen. Vanuit de ietwat beangstigende ervaring voor de mensen op de Sinaï, wenste Hij altijd kalm onder Zijn volk te wandelen en hen persoonlijk over Zichzelf en Zijn wegen te onderwijzen. En als we dat in de evangeliën doen, zien we dat de mensen versteld staan ​​van zowel zijn onderwijs als zijn gezag, zijn mededogen, zijn wonderen en zijn offer. Om Zijn liefdevolle instructies op deze manier aan Zijn volk te onderwijzen, moet Zijn hart in verrukking zijn gebracht en om hen nog gunstiger te zien reageren. Lukas 24:32 vertelt wat twee mannen ervoeren terwijl ze op de weg naar Emmaüs liepen toen de verrezen en niet herkende Yeshua met hen wandelde. “Ze zeiden tegen elkaar:” Brandde ons hart niet in ons toen hij onderweg met ons sprak en de Schrift voor ons opende? ”

Cycli van voorbereiding

Een bekend thema van Sjavoeot is het idee van een huwelijksverbond tussen God en Israël. De zeven festivals van de Messias / Israël zijn het basisplan van de Vader ter voorbereiding van de bruid / Israël voor de huwelijksdag met Messias Yeshua, de Bruidegom van Israël. Sjavoeot is een verlovingsdag en op zijn minst een gedeeltelijke huwelijksceremonie. Elk van de zeven festivals is rijk aan historische gebeurtenissen in het leven van Israël en geeft inzicht in een fase van groei en voorbereiding voor de bruid van de Messias om zich voor te bereiden op Zijn komst om haar uit de naties bijeen te brengen voor een huwelijksceremonie. Het ontvangen van de Torah-instructies voor de bruid is een goede manier om Shavuot in te kaderen voor iedereen die denkt dat ze deel uitmaken van de Bruid van de Messias. Je zou ook kunnen zeggen dat de bruid degene zal zijn die het getuigenis van de Messias hebben, bedekt zijn met het bloed van het Lam, en zich voorbereiden door te wandelen in het kader van de Bruidsfeesten zoals bevolen door de Bruidegom. De Feesten instrueren de bruid over het proces van voorbereiding om met de Messias de Koning te trouwen. Net als een bruid wordt Israël gekozen en apart gezet en opgeëist door God. Ze krijgt een nieuwe identiteit en ontvangt de Ketuvah van haar aanbidder, de Torah-instructies van God. Israël zegt: “We zullen alles doen wat Yahweh heeft gesproken” over een Ketoevah-overeenkomst in Exodus 19: 8, zelfs voordat ze de Woorden hebben gehoord en dus is het huwelijk gevestigd in de ogen van God en ooggetuigen. De mensen zijn mikvahed omdat elke persoon in Israël de opdracht krijgt om te worden toegewijd en kleren te wassen. De sjofar wordt geblazen in Exodus 19:13. Er hangt een dik baldakijn of choepa over de berg en dan wordt de ketuvah gelezen, net als bij een joodse huwelijksceremonie. In Exodus 24: 3 bevestigt Israël opnieuw het gesloten verbond door in wezen hetzelfde te zeggen als wat ze zeiden voordat ze de ketuvah hoorden: “Alle woorden die Yahweh heeft gesproken, zullen wij doen.” Israël ontvangt de Waarheid op Sjavoeot om haar te laten zien wat haar Bruidegom voor haar verlangt, die zuivere en smetteloze bruid. De cyclus van zeven festivals is gevuld met stappen in het proces van haar verlossing, heiliging, groei, vreugde en intimiteit terwijl ze leert over haar Bruidegom.

In de loop van de tijd is veel van ons begrip gefragmenteerd, opgesplitst en verwrongen tot iets anders dan het origineel. Mijn verlangen is om heelheid hersteld te zien aan de bruid, aan het Woord en aan Zijn uitverkoren natie, Israël. Onze groepsgemeenschap zegt het zo. Splits het Woord niet op in oud versus nieuw, het is een liefdesverhaal van een koninklijk huwelijk. Splits de Vogel niet – de Geest werkt altijd samen met het Woord. Splits de bruid niet – Yehudah en Josef, de twee families van Israël, zijn voorbestemd om Eén te worden in de hand van de Vader en samen voorbereid op de tijd dat de Messias, onze hemelse bruidegom, komt voor Zijn geliefde en hele bruid op de door de Vader aangestelde tijd.

 May you all have a blessed and wonderful Shavuot!

https://bneyyosefna.com/the-journey-of-the-bride-at-shavuot/

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s