Omer van de nieuwe schepping

 Afgelopen week vierde het grootste deel van de christelijke wereld de opstanding van Yeshua op de eerste dag na de wekelijkse Shabbat. Sommigen begrijpen dat Yeshua midden in de week stierf, drie volle dagen in het graf lag (inclusief de nachten) en werd opgewekt na de voltooiing van die drie dagen, precies zoals Hij had geprofeteerd.
Toch is er nog een aflevering van grote betekenis die plaatsvond op die eerste dag, de 18e Nisan. Toen de verrezen Messias tegen Mirjam van Migdal, die zijn lichaam in het graf kwam zoeken, zei: “Raak mij niet aan, want ik ben niet opgevaren naar mijn Vader …” (Johannes 20:17), stond Hij op het punt te worden opgetild als de wuif-schoof van de Omer, op hetzelfde moment dat juist deze viering in de tempel zou worden uitgevoerd. Deze ceremonie was in overeenstemming met Leviticus 23:10, waar staat: “… Wanneer u het land binnenkomt dat Ik u geef, en de oogst ervan hebt binnengehaald en de schoof hebt binnengebracht, is het begin [resheet] van uw oogst voor de priester, dan zal hij de schoof voor YHVH voor uw aanvaarding zwaaien; op de dag na de (wekelijkse) Shabbat zal de priester het zwaaien ”(nadruk toegevoegd, YLT-vertaling). Nogmaals, de “eerste” (resheet) van de Omer verwijst naar de eerste rijpe gerstschoven die voor YHVH zouden worden bewogen voor onze acceptatie, op de dag na de wekelijkse Shabbat. In dat jaar vond deze geweldige gebeurtenis plaats op 18 Nisan (of Aviv).
In het Hebreeuws bestaat het cijfer 18 (zoals gebruikt bij het tellen van de datum) uit de letters Yod en Chet, die het woord vormen voor “chai” – ” levend ‘of’ levend ‘.
In niet-Hebreeuws sprekende kringen wordt de eerste dag van de Omer vaak “eerstelingen” genoemd. Dit is tenminste zo in het Engels en komt mogelijk voort uit een verkeerde vertaling van het volgende: “Want zoals in Adam allen sterven, zo zullen ook in de Messias allen levend worden gemaakt. Maar ieder in zijn eigen volgorde: de Messias de eersteling, daarna degenen die van de Messias zijn bij Zijn komst ”(1 Korintiërs 15: 22-23, zie ook vs. 20).
In de Aramese versie (de Peshitta Aramese tekst) is het echter “resheeta”, en in de Hebreeuwse vertaling van het Grieks is het ook resheet – dat wil zeggen, “begin” (de wortel is ‘rosh’ – hoofd). Dit woord is identiek aan het woord dat wordt gebruikt in Leviticus 23:10, hierboven geciteerd. Met andere woorden, Yeshua is de ‘oorzaak’ of ‘begin’ (het Hoofd) die de eerstelingen voortbrengt, de ‘bikkurim’.
Waar is Hij het hoofd of het “begin” van?
Als we zorgvuldig naar het Hebreeuwse woord “resheet” kijken, vinden we het in het allereerste vers van de Schrift (en in het Hebreeuws het allereerste woord). de huidige of oude schepping.
Maar nadat Hij Zichzelf in Zijn herrezen lichaam voor de Vader presenteerde, als de beginnende Omer, heeft Hij de Nieuwe Schepping ingewijd en daarom worden wij die nu met Hem zijn grootgebracht door geloof de “eerstelingen” (bikkurim) van dezelfde. “Daarom, als iemand in de Messias is, is hij een nieuwe schepping; oude dingen zijn voorbijgegaan; zie, alle dingen zijn nieuw geworden ”(2 Korintiërs 5:17). ‘Hij heeft ons uit eigen wil voortgebracht door het woord der waarheid, opdat wij een soort eersteling van zijn schepselen zouden zijn’ (Jakobus 1:18). Nogmaals, na de Messias is het Omer-wuifoffer – het “begin”, “degenen die van de Messias zijn bij Zijn komst”, dat zijn de eerstelingen (zie 1 Korintiërs 15:23).
“Komen” is parousia in het Grieks en betekent “verborgen aanwezigheid”.
Dus toen de discipelen vervuld werden met de Heilige Geest op Sjavoeot (Pinksteren), op de 50ste dag van het tellen van zeven sjabbats, kwam Yeshua’s aanwezigheid in hen (‘verborg’ in hen), waardoor ze de eerstelingen of bikkurim van Sjavoeot ( gesymboliseerd door twee broden die werden gebakken met zuurdeeg). Bikkurim is het Hebreeuwse woord dat in Leviticus 23:17 wordt gebruikt voor de eerstelingen van de tarwe in Sjavoeot (evenals in Numeri 29:26). ‘
Yeshua, zijnde het hoofd en het begin, kon de eerstelingen niet binnenbrengen voordat Hij Zelf naar de hemel opsteeg om aan de rechterhand van de Vader te zitten. Alleen dan kon de Vader de Geest van Zijn Zoon zenden, zoals het zegt in Johannes 7:39 “… want de Geest van Heiligheid was nog niet gegeven, omdat Yeshua nog niet verheerlijkt was”. Daarom moest Hij duidelijk verheerlijkt worden om Zijn belofte van de Geest waar te maken “En omdat jullie zonen zijn, heeft Elohim de Geest van Zijn Zoon in jullie harten uitgezonden, uitroepend: Abba, Vader!” “(Galaten 4 : 6), net zoals Yeshua bad aan het einde van de Paschamaaltijd “dat de liefde waarmee U Mij liefhad in hen moge zijn, en Ik in hen” (Johannes 17:26 nadruk toegevoegd). Zou de Geest het zuurdeeg kunnen zijn in hen. de twee broden die naar Sjavoeot / Bikkurim werden gezwaaid? Er moet ook worden vermeld dat de specifieke maat van Omer meerdere keren in de Torah wordt aangehaald, en omdat Yeshua de spreekwoordelijke Omer is geworden, vestigt de laatste (of het equivalent dat een tiende van een efa is) onze aandacht op Hem. Dus het manna, genoemd in Exodus 16: 13-16, was voor dat bedrag “één omer voor elke persoon” (vs. 16). In Johannes 6: 32-35 verklaart Yeshua dat Hij het “ware brood uit de hemel” was, dus nogmaals, Zichzelf vertelde dat het de “portie voedsel” is die Elohim voor Zijn volk geeft.
Wat meer is, in Mattheüs 6:11, toen Hij Zijn discipelen leerde hoe te bidden, met de verklaring van “ons dagelijks brood”, citeerde Hij eigenlijk Spreuken 30: 8, waar het “dagelijkse brood” het “toegewezen deel” is, vergelijkbaar met de “manna”.
Een ander opmerkelijk voorbeeld is te vinden in de wetten die betrekking hebben op de overspelige vrouw en haar jaloerse echtgenoot, waar elk onderdeel van de instructies Yeshua afbeeldt, inclusief het vereiste offer van de vrouw, wat een tiende is van een efa gerstmeel (Numeri 5:15 ).
Yeshua’s veelzijdige rol houdt nooit op ons te verbazen, in die zin dat Hij was en is, wat Hebreeën 1: 2-3 verklaart: “… Zijn [Elohim’s] Zoon, die Hij heeft aangesteld als erfgenaam van alle dingen, door wie Hij ook de s werelds; die de glans van Zijn heerlijkheid en het uitdrukkelijke beeld van Zijn persoon is, en alle dingen hooghoudt door het woord van Zijn kracht, toen Hij zelf onze zonden had gezuiverd, ging zitten aan de rechterhand van de Majesteit in de hemel … ”
Yeshua bracht natuurlijk de eerste 40 dagen van het tellen van de weken door met het onderwijzen van Zijn discipelen over het Koninkrijk van Elohim, waarna Hij opsteeg, maar niet voordat hij die discipelen vertelde om in Jeruzalem te blijven “totdat je kracht van omhoog ontvangt” ( Handelingen 1: 8). Yeshua’s vertrekdatum zou hebben plaatsgevonden op de 28e van Iyyar, in het Hebreeuws Kaf, Chet, met de spelling ‘ko’ach’ – macht of kracht. Die datum is toevallig ook de dag waarop Jeruzalem (dat is de Oude Stad) werd bevrijd tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. Sinds 1968 is de 28e van Iyyar uitgeroepen tot de officiële Jeruzalemdag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s