Wat een vreugde om op dit moment in de geschiedenis van Israël, “YHVH’s volk” de Parashot (wekelijkse Torah-lezingen) te bestuderen, vooral als je weet dat je een van de verlosten bent van Jacob! Met alles wat er gaande is in de wereld en in de levens van miljarden mensen, vallen we op als Elohims getuigenis en getuigenis van Zijn trouw. Wat een bemoediging als we lezen over YHVH’s soevereiniteit over de levens van onze oude voorvaderen, zelfs terwijl ze in slavernij waren in Egypte! Bovendien bevestigt de Bijbel dat YHVH ook de totale controle had over de koning van Egypte, zijn volk en zelfs over de magiërs.

In de Parashat “Va’ey’ra” van deze week spreekt YHVH tot Farao en verklaart: “Maar voor dit doel heb Ik je opgewekt, opdat Ik Mijn kracht in je mag tonen en dat Mijn naam op de hele aarde mag worden verklaard. ”(Exodus 9:16). Ditzelfde vers wordt door Paulus geciteerd in Romeinen 9:17. De apostel bracht dit voorbeeld naar voren, omdat hij in het vorige vers een uitspraak uit Exodus 33:19 benadrukte, waarin YHVH verklaart: “Ik zal barmhartigheid hebben met wie ik genade zal hebben, en ik zal medelijden hebben met wie ik medelijden wil hebben. ”(Romeinen 9:15 cursivering toegevoegd) – hetzij koning of slaaf.

Vaak verliezen we echter de wil van YHVH uit het oog en de soevereine controle over alles wat er op aarde (en misschien zelfs in de hemel) gebeurt, of gewoon over ons eigen leven. Dat Hij nooit de controle heeft verloren of soevereiniteit heeft overgedragen aan een satan of aan iemand anders, staat buiten kijf, zoals Daniël 2:21 bevestigt: “En Hij verandert de tijden en de seizoenen; Hij verwijdert koningen en doet koningen opstaan; Hij geeft wijsheid aan de wijzen en kennis aan degenen die verstand hebben ”. “Hij geeft wijsheid… en kennis…” James zegt: “Als iemand van jullie wijsheid mist, laat hem dan vragen aan Elohim, die aan allen vrijgevig en zonder smaad geeft, en het zal hem gegeven worden” (1: 5).

Maar hoe zullen we weten dat we deze wijsheid van boven hebben gekregen? Hier is het antwoord van de apostel: “Maar de wijsheid die van boven is, is eerst puur, dan vredig, zachtaardig, bereid tot overgave, vol barmhartigheid en goede vruchten, zonder partijdigheid en zonder huichelarij” (3:17). Vergis je niet! Je zult weten of je deze bijzondere wijsheid hebt gekregen, want het heeft een heel apart karakter. Er zijn veel ervaringen die we in het leven meemaken die niet overeenkomen met wat we hadden verwacht of aangenomen. Op zulke momenten moeten we de wil van YHVH erkennen en onze behoefte aan hemelse wijsheid. Wat betreft de ‘hemelse wijsheid’, er is een uitstekende belofte voor de toekomst. Daniël verklaart dat “zij die wijs zijn, zullen schijnen als de helderheid van het uitspansel” en gaat verder met te zeggen: “En degenen die velen tot gerechtigheid leiden als de sterren voor eeuwig en altijd” (Daniël 12: 3 cursivering toegevoegd).

https://etzbneyosef.blogspot.com/2021/01/time-for-wisdom.html

https://weeklyparashahebrewinsights.blogspot.com/2021/01/hebrew-insights-into-parashat-vaeyra.html

2 gedachtes over “Tijd voor wijsheid

  1. Bedankt voor deze blog. Het steunt me in de wetenschap dat God alles in Zijn hand heeft en soeverein is.
    De New Apostolic Reformation leert dat wij de controle hebben en wij ervoor moeten zorgen dat Christus kan terugkomen en zoveel kerken volgen deze beweging. Erover in gesprek gaan voelt steeds meer kansloos, misschien heb ik daar dan weer de wijsheid voor nodig waarover je schrijft ;).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s