Hoe belangrijk is tegenwoordig het ‘geloof van onze vader Abraham’ (Romeinen 4:16)? Betekent zijn geloof iets voor ons? Heeft het enige toepasbaarheid?

Zijn we zelfs van mening dat wanneer de Schriften ons vertellen dat we hetzelfde geloof hebben, d.w.z. dat van Abraham, het komt omdat we van zijn nageslacht / zaad zijn, door Sarah’s wonderzoon Isaak (Romeinen 9: 8b-9)?

‘Maar de kinderen van de belofte worden tot het zaad gerekend. Want dit is het woord van belofte: ‘In deze tijd zal ik komen en Sara zal een zoon krijgen’ ”(Romeinen 9: 8b-9). Er is nog een andere term die aan het Abrahamitische geloof is verbonden en dat is “hoop”. “Nu is geloof de kern van de dingen waarop wordt gehoopt, het bewijs van dingen die niet worden gezien” (Hebreeën 11: 1 benadrukt). YHVH bezegelde een verbond met onze voorvader omdat Abrahams “geloof” gebaseerd was op deze hoop, wat een zelfverzekerde verzekering is dat Elohim zou uitvoeren wat Hij had beloofd.

Wij, mensen, hebben het vermogen om te “geloven”, wat betekent dat we alles kunnen geloven, zelfs leugens, en ervan overtuigd zijn dat het de waarheid is. Dit soort ‘geloof’ is echter niet ‘het geloof’ van Abraham. Veel niet-joodse gelovigen beweren bijvoorbeeld dat ze op Ruth lijken, wat betekent dat ze hun hechting aan Israël of het Joodse volk vergelijken met de keuze van Ruth om Naomi en haar Elohim te volgen. Maar ook al is het een hartverwarmende analogie, het wordt niet bevestigd door de Schrift.

Als het gaat om de boeken van het Nieuwe Verbond, wordt Ruth maar één keer genoemd, en dat staat in de genealogie van Yeshua (zie Matteüs 1: 5). Met deze analogie, die doorgetrokken is in de gemeenschappelijke leerstellingen, is de gelovige ervan overtuigd dat hij of zij geen Israëliet kan zijn, en is daardoor verblind voor de waarheid. Er is nog een andere doctrine die is verbonden aan het oplossen (of aan het oplossen) van de niet-joodse / Israëlische identiteit, en dat is te geloven dat de natuurlijke voorvaders, Abraham, Isaak en Jacob, iemands geestelijke vaders zijn. Zo’n standpunt verdraait het woord van Elohim over die vaders, waardoor Elohim Iemand wordt die Zijn woord, Zijn beloften of Zijn verbonden niet nakomt aan alle natuurlijke afstammelingen. Wat erger is, het maakt het boek Genesis niet zo relevant voor de niet-joden, en de rest van de geschriften is levenloos.

Er is nog iets tragischer, en dat is dat we missen dat we Jesjoea het Levende Woord van onze hemelse Vader zien, actief betrokken bij de geschiedenis van Zijn volk, getrouw waakzaam en toezicht houdend op elke stip en tittel van de toewijzing van Zijn Vader. Kennen we Hem werkelijk – Yeshua – niet alleen vanaf zijn eerste verschijning in het vlees van de mens, maar ook als het Woord in het begin? “Want door Hem [Yeshua het Woord] zijn alle dingen geschapen die in de hemel zijn en die op aarde zijn, zichtbaar en onzichtbaar, of het nu tronen of heerschappijen of vorstendommen of bevoegdheden zijn. Alle dingen zijn door Hem en voor Hem geschapen. En Hij staat vóór alle dingen, en in Hem bestaan ​​alle dingen ”(Kolossenzen 1: 16-17). Nogmaals, zien we Yeshua in de schepping, zowel zichtbaar als onzichtbaar? “Want de onzichtbare dingen van Hem vanaf de schepping van de wereld worden duidelijk gezien, begrepen door de dingen (in het natuurlijke) die zijn gemaakt, zelfs Zijn eeuwige kracht en goddelijkheid; zodat ze geen excuus meer hebben ”(Romeinen 1:20). Ons wordt verteld om op de dingen van de geest te letten (zie Romeinen 8: 5-6), zodat we de geschapen dingen correct kunnen begrijpen. Zien we bij het lezen van het boek Genesis de ongeziene werkelijkheden van Hem die het Woord is, de “dezelfde gisteren, vandaag en voor altijd” (Hebreeën 13: 8)?

Zijn Goddelijke kracht gaf Sarah iets, dat haar oude lichaam niet kon voortbrengen. Ze kreeg een “gedoopt” (geestelijk gezalfd) ei; een bovennatuurlijk wonder aan de vrouwelijke kant van de mens. In zekere zin “werd het Woord vlees” in een klein eitje bevrucht door een menselijke (adamische) man, die het geloof / de hoop had dat Zijn Elohim kon doen en doen wat Hij had gesproken en beloofd. Maar dit was slechts het begin van de bestemming van dit zera / seed / zygote genaamd “Isaac”. YHVH riep door de kracht van Zijn woord ‘een vader van vele naties’ [Goyim] Ik heb je gemaakt ‘, in de aanwezigheid van Hem in wie hij geloofde, Elohim, die leven geeft aan de doden en tot leven roept dat wat niet bestaat. In hoop tegen hoop geloofde hij, zodat hij vader zou kunnen worden van vele naties volgens hetgeen was gezegd, ‘zo zal uw zaad zijn’ ” (Romeinen 4: 17-18 cursivering toegevoegd). Eigenlijk is de GEESTELIJKE verbinding met de voorvaderen wat YHVH verschafte in de baarmoeder van Sarah.

Abrahams geloof / hoop in het zaad dat YHVH zou voortbrengen door zijn zoon Isaak, in de schoot van Rebecca, werd openbaar gemaakt in hem die we kennen als Jacob. Zijn zaad zou het leven van “het Woord” in de toekomstige nakomelingen brengen. Jacob’s gezalfde leven en het geloof dat leven uit de doden kan geloven, zou pas in een groot aantal mensen werkelijkheid worden, nadat de Vader Yeshua uit het graf had opgewekt. Vanaf de baarmoeder van Sara tot aan de opstanding van Jesjoea bleef het geloof verborgen in het leven van de verstrooide stammen van Israël. ‘Maar voordat het geloof kwam, werden we door de wet bewaakt, gehouden voor het geloof dat  later zou worden onthuld ‘(Galaten 3:23). “Want niets is verborgen dat niet zal worden onthuld, noch iets verborgen dat niet bekend zal zijn en aan het licht zal komen” (Lucas 8:17). Door ditzelfde geloof van Abraham, onze vader, zijn we in de Messias en omdat we in Hem zijn, zijn we erfgenamen volgens de belofte (zie Galaten 3:29). Wij zijn het bewijs van wat niet werd gezien. Oh de trouw van de Elohim van Abraham!

“De raad van YHVH staat voor altijd, de plannen van Zijn hart voor alle generaties. Gezegend is de natie wiens Elohim YHVH is, het volk dat Hij heeft gekozen als Zijn eigen erfdeel ”(Psalm 33: 11-12). “Voor YHVHs deel is Zijn volk; Jacob is de toewijzing van Zijn erfdeel ”(Deuteronomium 32: 9).

https://etzbneyosef.blogspot.com/2020/06/through-strainer-iv.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s