Van Ephraim Frank:

De laatste tijd heb ik met een vriend en mede-Israëliet gesproken over de bedelingenleer die, volgens wat ik in het verleden had gehoord, typisch de bijbelse geschiedenis opsplitst in perioden van ‘goddelijke’ leeftijden (inclusief natuurlijk de zogenaamde opname) van de ‘kerk’ vóór de grote verdrukking). Afgezien van deze punten, wist ik niet veel meer over deze leer en haar opvattingen over de Schrift in het algemeen. Een beetje dieper tastend, en lezend over “dispensationalisme” en de definitie ervan, ontdekte ik dat de belangrijkste betekenis een letterlijke benadering van de Schrift is. Hier is een citaat: “Dispensationalisme/bedelingen heeft twee primaire kenmerken: 1) een consequent letterlijke interpretatie van de Schrift, vooral bijbelprofetie, en 2) een kijk op het unieke karakter van Israël als gescheiden van de Kerk in Gods programma. Klassiek dispensationalisme identificeert zeven dispensaties in Gods plan voor de mensheid ‘.

De hierboven genoemde scheiding bracht me in verwarring. Als in overeenstemming met deze opvatting de bijbelse profetie letterlijk wordt behandeld, zoals Jeremia 31:31: “Zie, de dagen komen eraan, zegt YHVH, wanneer ik een nieuw verbond met het huis van Israël en met het huis van Juda zal sluiten” – hoe kan er een ontkoppeling of afwijking zijn met betrekking tot wat er werkelijk wordt gezegd? Het nieuwe verbond waarover de profeet sprak en de letterlijke inwijding ervan, vond plaats toen Israëls Verlosser, de Messias van Israël, het kwam bevestigen en bevestigen door Zijn bloed te vergieten ( zie Hebreeën 9.) De Vader bracht Yeshua vervolgens terug in Zijn heerlijkheid, zodat Hij het huis van Jacob kon herstellen en het eeuwige koninkrijk kon stichten (ref. Lukas 1: 31-33). De vereniging van de twee huizen van Israël (ref. Jesaja 8:14) vormt de kern van het nieuwe verbond Is dit niet “de hoop van Israël” waarover de apostel sprak in Handelingen 28:20?

De dispensationalisten, zo lijkt het, zijn van mening dat de woorden van de profeten van weleer over de komst van de Messias, Zijn lijden, dood en het vergieten van Zijn bloed om het nieuwe verbond te vestigen (zie 1 Kor. 11:25), vrij letterlijk zijn. Hoe kan er daarom een ​​”scheiding” worden geplaatst tussen de ontvangers van de boodschap, wanneer de Messias van Israël een werkelijk nuchtere, fysieke komst had, die naar en voor een echt fysiek volk kwam dat de “verloren schapen van het huis van Israël” is? ‘? In Yeshua’s eigen woorden: “Ik werd niet gezonden behalve naar de verloren schapen van het huis van Israël” (Matteüs 15:24). Men moet concluderen dat het nieuwe verbond van Jeremia 31: 31 specifiek en letterlijk betrekking heeft op de huizen van Jacob / Israël. “Mijn volk is een verloren schaap. Hun herders hebben hen op een dwaalspoor gebracht; ze hebben hen van de bergen afgewend. Ze zijn van berg naar heuvel gegaan; ze zijn hun rustplaats vergeten” (Jeremia 50: 6, zie ook Ezechiël 34) Er moet een consistentie en een letterlijke verbinding zijn tussen de Tenach en de boeken van de Brit Chadasha, anders is YHVH’s Woord (Yeshua) niet “hetzelfde gisteren, vandaag en voor altijd” (ref. Hebreeën 13: 8). volk ​​’van de Tenach’ niet meer hetzelfde als dat ‘van het Nieuwe Verbond’?

Yeshua wees erop dat het probleem niet bij de verloren schapen lag, maar bij de herders die hen op een dwaalspoor hebben gebracht. Hij maakte ook heel duidelijk wie Hij was en waarom Hij kwam: “Ik ben de goede herder; en ik ken Mijn schapen, en ik ken Mijzelf. Zoals de Vader Mij kent, ken ik ook de Vader, en ik leg mijn leven neer voor de schapen, en andere schapen heb ik [Israël / Efraïm] die niet van deze kudde zijn [Juda], ook die moet ik brengen, en zij zullen mijn stem horen, en er zal er één zijn kudde en één herder ”(Johannes 10: 14-16). Deze verklaringen weerspiegelen heel duidelijk Ezechiël 34 en 37.

Toen de tijd rijp was voor de boodschap van dit nieuwe verbond met het huis van Israël en Juda om uit Jeruzalem naar de natiën te gaan, beval Yeshua Zijn uitgeroepenen om “… liever naar de verloren schapen van het huis van Israël te gaan. En predik onderweg terwijl u zegt: ‘het koninkrijk der hemelen is nabij’ ”(Matteüs 10: 6-7). De apostelen wisten precies welke boodschap zij aan de natiën/volkeren moesten brengen en wie waren gezalfd om uit de duisternis te roepen in Zijn (Yeshua’s) wonderbaar licht Het is dan ook geen wonder dat het evangelie dat ze onderwezen uit de Thora van Mozes en de profeten kwam (Handelingen 28:23).

Volgens het standpunt van YHVH hadden Zijn twee kuddes dringend een Redder nodig, vooral van de Leeuw (het religieuze systeem van de wereld belichaamd door Babylon), de Beer (bekwaamheid van de mens, gesymboliseerd door de Medische en Perzische machtige legers) en de Leopard (belichaamd door de Grieks-Hellenistische filosofieën en denkwijze).

Israël en Juda waren beiden doordrenkt van afgoderij en overspel, terwijl Israël / Efraïm de hele wereld rondzwierf waar ze letterlijk één werden met de heidenen. Zo erg zelfs dat ze hun identiteit als YHVH’s kudde volledig verloren. Ze passen echt in het stereotype van het verloren schaap. Maar door hun schaamte, schande en oneer zou YHVH Zijn genade en eer openbaren door Zijn verbonden en beloften na te komen.

Ezechiël 34 mondde uit in de opsomming van de Herder van Israël: “Ik zal voor hen een tuin van naam oprichten, en zij zullen niet langer verteerd worden door honger in het land, noch zullen zij de schaamte van de heidenen meer dragen. Zodoende zullen zij weten dat ik , YHVH hun Elohim, ben met hen, en zij, het huis van Israël, zijn Mijn volk ”, zegt Adonai Elohim. U bent Mijn kudde, de kudde van Mijn weiland; u bent mannen, en Ik ben uw Elohim “, zegt Adonai Elohim “(Ezechiël 34: 30-31). YHVH bekijkt deze schapen als degenen die van het natuurlijke zaad van de voorvaderen zijn. Zoals we van de profeet Hosea weten, noemde Hij het huis van Israël / Efraïm” Niet mijn volk ” Maar terwijl ze gemengd waren in de natiën, werden ze gespikkelde schapen, zodat ze, net als Jacob’s gevlekte schapen, door Hem gescheiden konden worden wanneer de tijd daar is. (Wordt vervolgd)

https://etzbneyosef.blogspot.com/2020/05/through-strainer.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s