BYNC3 Report van Ephraim en Rimona

Voor de engelsprekenden onder ons een zeer lezenswaardig verslag

van Ephraim en Rimona Frank, die het derde Congres BYNC organiseerden in Ariel. Onderaan in het Nederlands vertaalde verslag van Ephraim en Rimona.

“The concluding session of the 3rd Bney Yosef National Congress brought us tearfully ever closer to Bney Yehuda. Following a sequel of divine arrangements, we watched a video clip with an accompanying song about (mostly orphaned) Jewish children who after the 2nd World War were discovered hidden in Christian institutions. A young rabbi who was on a quest to find them did so by singing out loud the Shma. When the children heard the familiar sounds they came scurrying out of their rooms, making their way back to their identity and freedom.   The recently emerging Ephraimites, who are leaving organized religious institutes, are also being identified by their response to the call “Hear Oh Israel”. Thus the video clip made for a symbolic and significant conclusion to the four day gathering on the hills of Ephraim at the Eshel HaShomron hotel….

http://etzbneyosef.blogspot.nl/2018/04/3rd-bney-yosef-national-congress-report.html

3e NATIONAAL CONGRESVERSLAG VAN BNEY YOSEF

De slotzitting van het 3e Nationale Congres van Bney Yosef bracht ons ontroerend duidelijk dichterbij Bney Yehuda. Na een vervolg op door YHVH geleide momenten, keken we naar een videoclip met een begeleidend lied over (meestal verweesde) joodse kinderen die na de 2e Wereldoorlog werden ontdekt in christelijke instellingen. Een jonge rabbijn die op zoek was om ze te vinden deed dat door de Shma hardop te zingen. Toen de kinderen de vertrouwde geluiden hoorden, renden ze snel de kamer uit en keerden terug naar hun identiteit en vrijheid. De recent opkomende Efraïmieten, die georganiseerde religieuze instituten verlaten, worden ook geïdentificeerd door hun reactie op de oproep “Hoor Oh Israël”. Aldus zorgde de videoclip voor een symbolische en belangrijke afsluiting van de vierdaagse bijeenkomst op de heuvels van Ephraim in het Eshel HaShomron hotel. (Link naar de clip: https://www.youtube.com/watch?v=GKGyI88ZkS8).

De etappe van deze gedenkwaardige finale was de dag ervoor al begonnen toen we hoorden van een torah nalevende jonge joodse vrouw, die bij ons was als leek het bij toeval. Rabbi Harry Rozenberg, die die middag zou spreken, had autopech. Shira, de jonge vrouw die ook zijn secretaresse is, bood aan om hem naar zijn afspraak te brengen, niet wetend wat te verwachten en wie het publiek van de rabbijn zou zijn. Ongeveer een uur in de presentatie van Rabbi Rozenberg stond Ephraim op en wenkte hem om een ​​intermezzo te nemen, omdat er iets ging “gebeuren”. Dit maakte Shira erg nerveus. Het was drie uur s’middags(de tijd van het dagelijkse offer in vroegere dagen), en de honderd sterke groep stond op tegenover Jeruzalem en zong de Shma tot Shira’s totale verbazing. Terwijl de tranen over haar gezicht stroomden, vertelde ze ons over haar mentor, die verwant aan de rabbijn was, die de joodse kinderen uit de christelijke instellingen bracht door de Shma te laten klinken. Terwijl ze verder ging, vertelde ze dat ze niet alleen werd beïnvloed door het zingen van de Shma, maar ook door de laatste zin luid te zingen (‘gezegend zij de glorieuze naam van Zijn koninkrijk voor altijd’ – letterlijke vertaling), die traditioneel alleen wordt gedaan aan het einde van Yom Kippur. Vandaar het feit dat we het zongen zoals we haar ‘verlossing’ (de voltooiing van de verzoening) hebben genoemd. Ze wist niet hoe toepasselijk die opmerking was voor de ‘wezen’ van Efraïm, die in de kerk verborgen was geweest! Tijdens het intermezzo dat volgde, bleef de atmosfeer opgeladen van opwinding en een gevoel van een doorbraak. Afgezien van verschillende vrouwen rond Shira en enkele mannen rond Rabbi Harry, waren de anderen in de zaal ook enthousiast met elkaar bezig, want plotseling was de hele zaal bruisend van opwindende opwinding. Deze spontane vreugde herinnerde ons aan een huwelijksfeest.
Verder lezen:
Verslag E&R Frank BYNC3 in Nederlands

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s