Sukkot in de natiën

We mochten dit jaar Sukkot in ons eigen land doorbrengen en hebben verschillende plaatsen bezocht. Om Sukkot te vieren worden we opgedragen verheugd te zijn, nu daar was alle reden toe.

We ontmoetten in “Gees” vele vrienden en bekenden. Voor de tweede achtereenvolgende keer namen Geke en haar man Ewout van Halteren het voortouw om een achtdagendurend feest praktisch te realiseren en uitdrukkelijk werden degenen die zich aanmeldden gevraagd het samen in te vullen. Een van de dagelijkse hoogtepunten was de gezamelijke avondmaaltijd. Ieder huisgezin kookte voor één persoon extra en elke avond was het een gevarieerd feestdiner.Deze opstelling maakt dat het voor een smalle beurs ook mogelijk is deel te nemen. Het enige wat “moest” was onderdak te regelen en dat kon men zo luxe of eenvoudig regelen. Er was een giftenbox om mee te helpen samen de onkosten te dragen.

En dat het spontaan kon, dat hebben we gedurende deze dagen gezien. Globaal werd de dag begonnen met een samenkomst, die wat “joods”aandoet in tegenstelling bij een groep in het westen van ons land,waar ons inziens Efraïm in de eigen identiteit meer tot haar recht kwam. Niettemin was de vrijheid om dingen aan te dragen in Gees groot. Het publiek kwam uit beide “flanken”en er was een goede stemming. Wij hebben genoten dat we in deze opstelling van elkaar leren mogen om elkaar in onze verschillen van opvatting te verdragen. Er was veel jeugd in Gees en het verheugde ons dat er gezinnen bij waren die de toestemming van school hadden verkregen zodat hun kinderen er het hele feest bij konden zijn.

We zijn ook een nachtje in “Hardenberg” geweest, waar het een heel andere opstelling had. Ook daar ontmoetten we een paar bekenden en vrienden. Voor onszelf spreekt ons het concept in Gees meer aan dan in Hardenberg,waar het veelmeer weg had van een conferentie, maar we begrijpen dat er zo voor elk wat wils is.

De achtste dag, Tzemini Atzeret, brachten we door bij het Netwerk van Huisgemeenten, die voor deze gelegenheid in Dordrecht samenkwamen. Een bomvolle ruimte met een mensen van allerlei leeftijden en een erg goede stemming. Er was een muziekteam, alwaar we twee bekenden zagen, waaronder een jeugdige, die aan twee van onze jeugdweekenden in Friesland had deelgenomen. De gekozen liederen gaven ons het gevoel dat Yeshua hier de juiste plaats heeft. Er was oa een gast uitgenodigd om wat te vertellen over de betekenis van deze achtste dag, die veel vaker aangeduid wordt als Simcha Tora, wat op zich ook mooi is, maar waarbij de oorspronkelijke betekenis van deze dag ons inziens niet geheel uit de verf komt. Esther Noordermeer legde aan de hand van een powerpoint uit, dat deze dag doelde op de tijd wanneer de nieuwe (vernieuwde) hemel en aarde aanvang nam en Abba YHVH’s kinderen daaraan deel zullen hebben. Esthers uitleg gaf inspiratie om aan de hand van de teksten daar wat meer bij stil te staan.

We ontmoetten in Dordrecht mensen die wisten dat zij tot het huis van Israel behoorden en daarin wandelen. Dat was een echte bemoediging.

Gastvrijheid ontmoetten we in Monster bij lieve vrienden alwaar we de avond van de achtste dag doorbrachten.

Wanneer we niet in het land zijn van onze voorvaders is het goed toeven waar de Vader ons brengt. Hij weet wat Hij voor ogen heeft en wat het tussentijdse resultaat is. Dankbaar ook dat Hij samenvoegt en dat allemaal mogelijk maakte door Yeshua’s verlossingswerk.

Aan Hem alle eer.

Ps.Voor wie de powerpoint over het betreffende onderwerp over de achtste dag nog es nader wil bekijken, hier de link:

https://www.enoordermeer.nl/powerpoints/dordrecht-celebration-okt-2017/

 

 

Een gedachte over “Sukkot in de natiën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s